Wat zijn algemene voorwaarden?

Het doel van algemene voorwaarden

In de praktijk zijn op bijna alle (commerciële) overeenkomsten die gesloten worden tevens algemene voorwaarden van toepassing. De algemene voorwaarden gaan meestal pas een rol spelen zodra er conflicten ontstaan. Het doel van algemene voorwaarden is het vereenvoudig sluiten van overeenkomsten. De algemene voorwaarden vullen de overeenkomst aan zodat de overeenkomst zich kan concentreren op kernzaken. In deze aanvullingen zijn veelal beschermingsconstructies opgenomen voor de betrokken partijen.

In de definitie is dan ook bepaald dat de algemene voorwaarden geen kernbedingen mogen bevatten. Daarnaast zijn de algemene voorwaarden bestemd om voor meerdere overeenkomsten te gebruiken. Mede daarom moeten algemene voorwaarden, de naam zegt het al, algemeen blijven.

Wanneer zijn het geen algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn gedefinieerd in het Burgerlijk Wetboek (artikel 6:231). Uit deze definitie blijkt dat er geen sprake is van algemene voorwaarden als het een mondeling beding betreft of een beding die niet bestemd is om vaker te gebruiken. Maar ook als een beding de kern van de prestatie weergeeft, is de algemene voorwaarden regeling niet van toepassing. Een kern van een prestatie is bijvoorbeeld prijs afspraken.

Wij zijn Avenc

  • 085 - 130 2685
  • [email protected]
  • 06-43423451
  • Rigtersbleek-Zandvoort 10-125, 7521BE te Enschede

Onze kennisbank

Leer zelf hoe de juridische wereld werkt. Bekijk onze uitgebreide kennisbank.

Aansprakelijkheid in de algemene voorwaarden uitsluiten
Algemene voorwaarden
In uw algemene voorwaarden kunt u bedingen laten opnemen die u en uw onderneming beschermen. Een van de meest belangrijke bedingen die dienen ter bescherming is het beding tot uitsluiting van de aansprakelijkheid in de algemene voorwaarden. Hoeveel aansprakelijk kunt u dan laten uitsluiten in uw algemene voorwaarden?
Lees verder
Algemene voorwaarden voor B2B anders dan voor consumenten
Algemene voorwaarden
Als de doelgroep van uw onderneming B2B, business to business is, zullen uw algemene voorwaarden er geheel anders uitzien dan wanneer uw doelgroep consumenten zouden zijn. Voor consumenten gelden namelijk strenge beschermingsregels vanuit de wet. Een consument heeft bijvoorbeeld 14 dagen bedenktijd na het kopen van het product en een geld terug garantie.
Lees verder
Wanneer kan een beding of de gehele algemene voorwaarden vernietigd worden?
Algemene voorwaarden
In geval van vernietiging blijft de rechtshandeling bestaan (anders dan bij nietigheid), maar heeft de vernietiging gevolgen voor de rechtsgevolgen. Vernietiging van een beding of de gehele algemene voorwaarden kan geschieden op basis van twee gronden (6:233 BW):
Lees verder