Verwerkersovereenkomst Website

De verwerkersovereenkomst is een document waarin afspraken omtrent de verwerking van persoonsgegevens worden vastgelegd. Sinds de AVG wetgeving van 2018 is het namelijk verplicht om persoonsgegevens goed te beschermen en mogen persoonsgegevens niet zomaar gedeeld worden of anderszins openbaar gemaakt worden. Als eigenaar van een webshop of website is de kans erg groot dat u persoonsgegevens verwerkt. Persoonsgegevens worden namelijk al verwerkt door IP adressen, contactformulier, bestelgegevens, accounts op sites en locatiegegevens. Wel zit er een groot verschil tussen de verwerkersovereenkomst voor een website of webshop. 

Verwerkersovereenkomst website

Met een website worden vaak beperkt persoonsgegevens verwerkt. Dit is afhankelijk van welke gegevens de site precies opvraagt met bijvoorbeeld een contactformulier. Iedere website verwerkt in ieder geval IP adressen welke sinds de AVG aangemerkt zijn als persoonsgegevens. Voor dit type verwerking geldt veelal dat het plaatsen van een goede privacyverklaring volstaat. Een website heeft eigenlijk pas een verwerkersovereenkomst nodig wanneer de opgevraagde persoonsgegevens worden doorgestuurd naar een derde partij of wanneer een derde partij toegang heeft tot die verzamelde persoonsgegevens. In veel gevallen heeft de accountant of boekhouder toegang tot de persoonsgegevens. En in bijna alle gevallen heeft de ICT leverancier toegang. De ICT leverancier die de website kan aanpassen en die de hosting verzorgd heeft namelijk altijd toegang tot de database waarin de persoonsgegevens zijn opgeslagen als deze digitaal zijn opgevraagd. Vaak hanteren dergelijke partijen verwerkersovereenkomsten voor deze situaties. 

Verwerkersovereenkomst webshop opstellen

In het geval van een webshop worden er meer persoonsgegevens verwerkt dan via een website. Dat heeft te maken met het feit dat de klant iets besteld in de webshop en daarbij de contactgegevens, adresgegevens en betaalgegevens achterlaat. Deze gegevens worden dus verzameld naast het IP adres. Ook hierbij heeft de webshophouder te maken met diverse leveranciers. Naast de ICT leverancier en de accountant die dezelfde rol vervullen als bij een website, hebben in sommige gevallen ook de leveranciers van de producten of samenwerkingspartners toegang tot de persoonsgegevens. De webshophouder dient volgens de AVG een verwerkersovereenkomst webshop te hanteren met iedere extra partij die toegang heeft tot de persoonsgegevens. 

Verwerkersovereenkomst webshop opstellen

Daarom laten veel webshophouders hun eigen verwerkersovereenkomst webshop opstellen. Deze overeenkomst is dan afgestemd op de belangen van de webshophouder ten opzichte van de partijen die mede de persoonsgegevens verwerken. Van groot belang bij het opstellen van de verwerkersovereenkomst is dat zoveel mogelijk aansprakelijkheid wordt uitgesloten en dat ten allen tijde duidelijk is welke partij op dat moment verantwoordelijk is voor de persoonsgegevens. Daarnaast vereist de AVG dat er duidelijk beschreven staat waarom de persoonsgegevens verwerkt worden, hoe deze beschermd worden, hoe lang de persoonsgegevens bewaard worden en er moet altijd de mogelijkheid zijn dat iemand kan verzoeken zijn/haar persoonsgegevens te verwijderen. Om te voldoen aan de volledige wetgeving is het verstandig een verwerkersovereenkomst webshop op maat op te stellen. Zo bent u verzekerd dat u voldoet aan de wetgeving en zo min mogelijk risico loopt. 

In een verwerkingsovereenkomst worden de volgende zaken geregeld:

  • Het doel van de verwerking
  • De verwerkingsmethode
  • Eventuele afspraken over subverwerking
  • Geheimhouding
  • Aansprakelijkheid

Heb je vragen over dit product?

Wij helpen je graag verder! Wil je een gratis vrijblijvend overleg?
Dan kan dat! plan een afspraak

Of mail info@avenc.nl

Wij zijn Avenc

  • 085 - 4016804
  • info@avenc.nl
  • 06-43423451
  • Rigtersbleek-Zandvoort 10-125, 7521BE te Enschede

Andere diensten die interessant zijn

Een mooie selectie van onze diensten, nieuwsgierig naar de rest? Bezoek de diensten pagina!

Arbeidscontract laten controleren

Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker dat ondernemers hun arbeidsovereenkomsten zelf opstellen wanneer ze een nieuwe medewerker aannemen of een samenwerking met iemand aangaan. In het arbeidscontract staat bijvoorbeeld welke soort arbeidsovereenkomst het is met een duidelijke functieomschrijving. Buiten dat worden de afspraken over het loon, de reiskosten en het vakantiegeld hierin opgenomen. Daarnaast het aantal […]

Algemene voorwaarden laten opstellen

In algemene voorwaarden worden aansprakelijkheden uitgesloten en zekerheden voor u opgenomen. Juridisch waterdicht betekend geen zorgen.

Privacy verklaring website

Privacy verklaring opstellen om de persoonsgegevens te beschermen conform AVG.

Algemene voorwaarden Engels

Algemene voorwaarden laten opstellen in het Engels of laten vertalen naar het Engels voor internationale klanten van belang.

Webshoppakket

Compleet webshoppakket voor beginnende of bestaande webshopeigenaren. Volledig juridisch ingedekt.

Overeenkomst & contract laten opstellen

Bij AVENC kunt u terecht voor het laten opstellen van ruim dertig verschillende overeenkomsten en contracten.